Isnin, 12 Januari 2015

Majlis harijadi qalesya

Assalamualaikum

Harini  aku nak bercerita pasal sambutan birthday anak aku yang ke 5 yang aku baru buat pada 10 Januari aritu.. belated la kiranye ni sebab Qalesya lahir 7 Januari... tapi tak pe la..nazar memang nak buat kan..

Jadi aku pun plan nak masak mee sizzling.. nyum nyum..


Cara masak mee sizzling ni memang sonang laa... resepinye seperti di bawah..

Bawang putih sebuku, bawang besar 2 ulas dan 2 inci halia diblendkan..
Kemudian tumis.. masukkan lada hitam lebih kurang 2 sudu (kalau nak pedas letak lagi aku malas nak letak banyak2 sebab budak2 yang ramai makan.)
Masukkan ayam (seekor ) yang dipotong kecik2 ke dalam tumisan tadi.. 
Masukkan sos tiram.. sukatan dia er... bih kurang separuh botol yang besar tu.. aku pakai sos tiram jenama Maggie..
Masukkan air ke dalam adunan..
Cendawan Shitake tu kene rebus tempat lain dulu kemudian tos dan gunting2..
Masukkan Cendawan shitake tu dalam adunan tadi..
Masukkan juga kicap.. jangan sampai hitam sangat agak2 la... 
Last sekali masukkan sawi yang telah dipotong-potong..
Eh ada satu lagi masukkan tepung jagung yang telah dicairkan di dalam air.. agak2la yek jangan la banyak sangat lebih kurang setengah cawan kot..

Aku guna mee lidi  untuk masakan nih.. celur la mee lidi tu yek 

Boleh makan untuk 10 orang lebih kurang



Aku buat dua adunan satu yang ada telur satu lagi yang tak de telur.. Pandai2 la korang masukkan telur dalam adunan tu yek klu yang minat nak makan telur tu.

Ok skarang kita tengok la pulak kejadian semasa makan2 tu yek maleh dah aku nak menaip.. huhuhu

 





Ni la Qalesya.. 


Buat sendiri tau misai tuh..


Hehehe belon banyak nye..

Belon tu beli kedai RM 2 je huuhuu..


Tiada ulasan:

Catat Ulasan